Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

verschil van beide droogresten mag niet minder dan 120 mG. bedragen.

Het is geoorloofd, in Nederlandsch-Indië van andere daar aangeboden soorten Galnoten gebruik te maken, mits zij een voldoende hoeveelheid looizuur bevatten.

+ Gallas bismuthicus basicus. Basisch Bismuthgallaat.

Bermatol.

Citroengeel, amorph, reuk- en smaakloos, zeer fijn poeder, dat bij verhitting verbrandt onder achterlating van geel bismuthoxyde, gemengd met metaalbolletjes. Basisch Bismuthgallaat is in water onoplosbaar; het kleurt vochtig blauw lakmoespapier zwak rood.

Basisch Bismuthgallaat lost, bij verwarming, op in de 5-voudige hoeveelheid verdund zoutzuur; uit deze oplossing zetten zich bij bekoeling witte kristallen af.

Basisch Bismuthgallaat is oplosbaar in natronloog tot een gele vloeistof, die aan de lucht rood wordt; het geeft, met zwavelzuur verwarmd, een donkerroode vloeistof.

Wordt 10 cM? aether met 1 G. Basisch Bismuthgallaat geschud en gefiltreerd, dan mag het filtraat, na verdamping, geen weegbare rest achterlaten (vrij galluszuur).

Wordt 20 cM? water geschud met 2 G. Basisch Bismuthgallaat en gefiltreerd, dan mag het filtraat niet troebel worden door baryumnitraat, noch door zilvernitraat. Wordt 5 cM? van dit filtraat gebracht op een kleurlooze oplossing van 5 mG. diphenylamine in 5 cM? zwavelzuur, dan mag de grenslaag niet blauw worden.

Wordt de verbrandingsrest van 1 G. Basisch Bismuthgallaat opgelost in 10 cM? verdund salpeterzuur, de oplossing

Sluiten