Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

+ Oleum Sinapis. Mosterdolie.

De vluchtige olie, door destillatie met water bereid uit van vette olie bevrijd en gemalen Zwart Mosterdzaad, dat 24 uur in koud water geweekt is.

Dunvloeibaar, helder, kleurloos of lichtgeel; reuk en smaak scherp prikkelend; Mosterdolie geeft op de huid spoedig blaren. Soortelijk gewicht 1,018 — 1,025.

Mosterdolie moet met spiritus in elke verhouding een helder mengsel geven.

Wordt 1 cM? zwavelzuur geschud met 4 druppels Mosterdolie, dan moet langzamerhand een volkomen heldere, reukelooze oplossing ontstaan, die wel geel, doch niet bruin mag zijn.

Wordt 1 G. Mosterdolie met 1 G. spiritus en 2 G. ammonia tot ongeveer 50" verwarmd, dan ontstaat een helder, geel vocht dat, op een waterbad uitgedampt, na bekoeling een vaste kristallijne massa achterlaat. Deze moet minstens 1 G. wegen en, met 2 cM? water verwarmd, een heldere, naar uien riekende en walgelijk bitter smakende oplossing geven.

+ Oleum Terebinthinae. Terpent ij nolie.

De vluchtige olie, door destillatie met water bereid uit de gewone terpentijn, zijnde deze de balsem, gevloeid uit den stam van verschillende soorten van het geslacht Pinus. De Amerikaansche Terpentijnolie, bij ons voornamelijk in gebruik, is verkregen uit de terpentijn van Pinus palustris, Mill. Gard. Dict. ed. VIII. n. 14 en Pinus Taeda, LlNN. Sp. PI. 1000.

Sluiten