Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Donker-saffraangele, heldere, zure vloeistof. Soortelijk gewicht 1,470-1,482. ë

Met de 50-voudige hoeveelheid water verdund, geeft Ferrichlorideoplossing met kaJiumferrocyanide een blauw en met zilvernitraat een wit neerslag.

Wordt 1 cM? met 75 cM? water en 7,5 cM? ammonia gemengd en daarna gefiltreerd, dan moet het alkalisch reageerende Altraat kleurloos zijn en mag het door zwavelwaterstof niet van uiterlijk veranderen, ook niet, wanneer de vloeistof met zoutzuur wordt zuur gemaakt; wordt 3 cM? van het filtraat gemengd met een gelijk volumen zwavelzuur en op het mengsel voorzichtig 3 cM? ferrosulfaat (1=3) gebracht, dan mag de grenslaag niet gekleurd worden; 20 cM? van het filtraat mag na

uitdamping en gloeiing van de droogrest, geen weegbare rest achterlaten.

ten mengsel van Ferrichlorideoplossing en water (1 = 10) mag door kaliumferricyanide niet blauw of groen en door baryumnitraat niet troebel worden.

Wordt een mengsel van 1 cM? Ferrichlorideoplossing en 5 cM? water even opgekookt, dan mag de damp papier, bevochtig- met kaliumiodidestijfsel, niet blauw doen worden (chloor); wordt het koken 1 minuut voortgezet, dan moet de vloeistof

na bekoeling troebel zijn (vrij zuur).

Het gas, ontwikkeld door inwerking van een stukje zink op een mengsel van 1 cM? Ferrichlorideoplossing en 10 cM? verdund zwavelzuur, mag filtreerpapier, bevochtigd met mercurichlonde, binnen 15 minuten niet geel kleuren.

Het ijzergehalte moet 14,8 -15 pet. bedragen, hetgeen op de volgende wijze wordt onderzocht: Meng 1 G. Ferrichlorideoplossing en 25 cM? water; voeg toe 2 cM? zoutzuur en 2 G. kalium,odide, en titreer na 1 uur met */„ N. natriumthiosulfaat. Hiervan moet ter ontkleuring 26,4 - 26,8 cM?vereischt worden Buiten invloed van het licht te bewaren.

Sluiten