Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

+ Theobrominum. Theobromine.

C6H3(CH3)JN403.

Wit, kristallijn, reukeloos, zwak bitter smakend poeder, dat bij verhitting, zonder te smelten, sublimeert.Theobromine is in ongeveer 3300 deelen water, in ongeveer 4300 deelen spiritus, moeilijk in aether en in chloroform, gemakkelijk in verdunde zuren en in alkaliën oplosbaar.

Wordt 5 mG. Theobromine met 1 druppel zoutzuur en een kristalletje kaliumchloraat op een waterbad verwarmd, dan blijft een bruinroode droogrest achter, die door 1 druppel ammonia purperrood wordt.

Wordt 20 mG. Theobromine, onder zachte verwarming, opgelost in 2 cM? ammonia en aan deze oplossing toegevoegd

2 cM? zilvernitraat, dan scheidt zich uit de heldere vloeistof, na een paar minuten koken, een overvloedig wit neerslag af, dat uit stervormig gegroepeerde naalden bestaat.

Wordt 5 cM? benzol met 100 mG. Theobromine tot 50° verwarmd en na bekoeling gefiltreerd, dan mag het filtraat na verdamping geen weegbare rest achterlaten (coffeïne).

De oplossingen in zwavelzuur en in salpeterzuur (1 = 10) moeten kleurloos zijn.

De vloeistof, verkregen door 200 mG. Theobromine met

3 cM? water en 3 druppels verdund zwavelzuur te verwarmen en na bekoeling te filtreeren, geeft met tannine een neerslag, dat in een overmaat van dit reagens weder oplost. Door kaliummercuriiodide, door chloorwater en door ioodoplossing mag zij niet troebel worden.

Sluiten