Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

graad van fijnheid gebracht, met 2 deelen spiritus van de voorgeschreven sterkte; kneed het mengsel zorgvuldig, en macereer het gedurende 12 uur in een gesloten vat. Breng de massa bij gedeelten in een percolator, telkens zacht aandrukkende, en overgiet haar met zooveel spiritus van de voorgeschreven sterkte, dat de vloeistof begint af te loopen en de massa nog met een laagje spiritus bedekt is. Sluit den percolator, en laat 24 uur staan. Laat het vocht dan druppelsgewijze afvloeien, en breng de voorgeschreven hoeveelheid van den spiritus bij gedeelten in den percolator. Pers den inhoud van den percolator uit, wanneer geen vocht meer afvloeit, en filtreer de gemengde vochten, na 2 dagen rust op een koele plaats, zorg dragende, dat zoo weinig mogelijk verdamping plaats heeft.

De bereiding door macereeren geschiedt als volgt:

Overgiet de grondstof, tot den voorgeschreven graad van fijnheid gebracht, met de voorgeschreven hoeveelheid spiritus, en laat 5 dagen staan onder herhaald schudden, buiten invloed van het licht; coleer, en pers uit. Filtreer de gemengde vochten na 2 dagen rust op een koele plaats, zorg dragende, dat zoo weinig mogelijk verdamping plaats heeft.

Wordt een mengsel van 10 cM? eener tinctuur en 10 cM? water gedestilleerd, totdat 10 cM? is overgegaan, dan moet, wanneer 5 cM? van het destillaat wordt gemengd met 10 druppels mercurichloride en 10 cM? barytwater, een geel neerslag ontstaan, dat niet verdwijnt door de vloeistof te schudden; wordt dit mengsel gefiltreerd, dan mag het filtraat door zwavelammonium, zelfs bij verwarming, niet van uiterlijk veranderen.

De verdampingsrest der Tincturen wordt bepaald door 3-5 G. der tinctuur op een waterbad uit te dampen en de rest nog 1 uur bij 100° te drogen.

Tincturen moeten in goed gesloten flesschen, buiten invloed van het licht, op een koele plaats bewaard worden.

Sluiten