Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

deze voornamelijk bij de z.g. naaldoperaties, waarbij vlijmende scherpte van het te gebruiken instrument voor de belangrijkheid van het te verkrijgen succes van groote beteekenis is.

Dit is uitteraard een aanleiding geweest, dat men uitziet naar vertrouwbare chemische antiseptica, die het koken zouden kunnen vervangen en die een zekere desinfectie teweegbrengen zonder maar eenigszins het instrument te schaden. Daarin is men tot dusverre niet gelukkig geweest.

Toen nu echter Miculicz den zeepspiritus, waarvan reeds vroeger in de chirurgie sprake is geweest, maar die zich nog geen plaats onder de antiseptica had verworven, op grond van klinische waarnemingen en bacteriologisch onderzoek door zijn assistent Hanel voor desinfectie der handen aanbeval, rees vanzelf de vraag, of dit antisepticum wellicht dienst kon doen voor instrumenten, die toch in het algemeen gemakkelijker te reinigen zijn dan de lichaamshuid.

Vandaar dat ik mij tot taak heb gesteld een onderzoek in te stellen om tot oplossing van deze zoo belangrijke vraag te geraken.

Sluiten