Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

geeft aan 45 min. bij een temp. van 110°—130°.

30 min. „ „ „ „ 130°—150°.

10 min. „ „ „ „ 150°—155°.

Redakd gaat nog verder en verhit op 110° onder druk in een soort autoclave door Wiesnegg geconstrueerd; in 15—20 min. is alles steriel.

Ondanks echter de bekendheid met koken is de verdienste van Davidsohn geweest, dat hij, met terzijde stelling van ingewikkelde toestellen, tevreden was met de temperatuur van kokend water of kokende soda-oplossing en door nauwkeurige experimenten het voldoende van dit hulpmiddel aantoonde.

Davidsohn ') geeft eerst een beschrijving der verschillende methoden van sterilisatie met desinfectantia, de heete lucht, het flambeeren,den stroomenden waterdamp en komt dan tot zijn onderwerp het koken in een waterbad, wat hij reeds 3 jaar had toegepast gezien door Glück. De duur van het koken was nog niet vastgesteld en werd dit na mechanische reiniging, behandeling met terpentijn of aether en koken in zwakke natron-oplossing na elke operatie, ook vóór de operatie nog gedurende '/3 uur voortgezet. Kocheu deed 't zelfs 2 uur.

Davidsohn vond, dat na 2 min. koken miltvuur sporen reeds gedood waren. Waar hij dus aanraadt de instrumenten 5 min. in kokend water te laten, is deze tijd zeker voldoende. Om zeker te zijn dat het virus overal waar het zich bevinden mocht vernietigd wordt, nam hij stukken lood waarin gaten geboord waren, en daarin deed hij geinfecteerde zijden draden. Na 5 min. bleek alles steriel.

I) Wie soll der Arzt seine Instrument^ desinfieieren. Berl. Klin. Wochenschrift 1888. No. 35.

Sluiten