is toegevoegd aan uw favorieten.

Vloeiende mengkristallen bij binaire stelsels

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Dalend in temperatuur begint op de lijn G K H de afscheiding der vloeiende mengkristallen FAB. GKHIG stelt het coëxistentiegebied van de isotrope vloeistof en de vloeiende mengkristallen voor. GIHECDG is het gebied der vloeiende mengkristallen. Op E C begint de afscheiding van vast B; op D C van vast A.

Beneden de temperatuur van C is de geheele massa vast geworden tot een conglomeraat van kristallen van A en van B.

De lijnen (r II kunnen eventueel ook een maximum of minimum vertoonen. Van het laatste zijn de stelsels p-azoxyanisol + p-methoxykaneelzuur, p-azoxyphenetol -jp-methoxykaneelzuur en p-azoxyphenetol -j- cholesterylbenzoaat voorbeelden.

Het eerste stelsel werd door De Kock bestudeerd; de laatste twee werden door mij gevonden.

Lit mijn experimenteel onderzoek is verder gebleken, dat de stelsels p-azoxyanisol -f- p-azoxyphenetol en p-azoxyphenetol • cholesterylpropionaat de eerste representanten waren van het meer eenvoudige type zonder minimum of maximum in de smeltlijn.

2e. Het gebied der vloeiende kristallen komt met de afscheiding van vaste kristallen in contact (zie de fig. 7, 8 en 9).

Boven de lijnen K I, I M, M N in fig. 7 is het vloeistofgebied. Op KI begint de vorming der vloeiende mengkristallen. IK O is het coëxistentie-gebied van de mengkristallen en de vloeistof. KG CL is het gebied der vloeiende mengkristallen. Op L C begint de afscheiding van vast A.