is toegevoegd aan uw favorieten.

Bijdrage tot de kennis van de vegetatieve celdeling bij de hogere planten

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zou opheffen, tenzij de éne kern veel sterker gekromd was dan de andere en daarmee een buiging van de celplaat overeenstemde. Gevallen, waarin de celplaat behoorlik omgebogen was, heb ik inderdaad herhaaldelik waargenomen, doch de delingsfignur was dan meestal niet genoegzaam mediaan doorgesneden, om met zekerheid te kunnen uitmaken, of aan de buiging van de celplaat een sterkere kromming van de e'ne kern beantwoordde, zoals de vorming van de stomamoedercelwand bij Aneimia zou doen verwachten.

Het komt mij voor, dat een nauwkeurige studie van zeer dunne doorsneden van de vegetatiepunt van Psilotum, welke zulke grote cellen met fraaie grote kernen bezit, uitgevoerd met materiaal gefixeerd volgens verschillende methoden en gekleurd op verschillende wijzen, onze cytologiese kennis niet onbelangrijk zou kunnen verrijken.

Het gedrag van de celplaat tegenover Eau de Javelle en enkele andere kleurstoffen zal in een afzonderlik hoofdstuk worden behandeld.

Résumé. Bij Psilotum triquetrum vond ik aanwijzingen voor een ontstaan van de verbindingsdraden en wellicht ook van de spoeldraden, ten koste van het reticulaire of alveolair-reticulaire cytoplasma; de celplaat, zich vormend en uitbreidend op de gewone wijze, vertoont in kleurend vermogen veel overeenkomst met de naburige meristeemcelwanden en is bij zijn ontstaan dikker dan later; in de telophasen treedt een kromming van de kernen op.

IV. Het gedrag van de celplaat tegenover

Eau de Javelle en sommige kleurstoffen.

§ 1. Materiaal.

Behalve de worteltoppen van Allitun, en de stengeltoppen van Psilotum gefixeerd met het sterke Flemming'se mengsel, in de vorige bladzijden vermeld, gebruikte ik ter kontrole worteltoppen van Allium gefixeerd met alkohol