is toegevoegd aan uw favorieten.

Bijdrage tot de kennis van de vegetatieve celdeling bij de hogere planten

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

2°. Alkoholmateriaal van Allium.

Methyleenblauw kleurt de wanden snel donker violet, de kernen en chromosomen donkerblauw, in de telophase 't sterkst (de nucleoli helderblauw), 't cytoplasma lichtblauw; de celplaat wordt niet gekleurd en doet zich bij geopend diaphragma voor als een wit lijntje dwars door het tamelik donkerblauw gekleurde verbindingsdradencomplex; legt men daarna de coupe in de Delafield'se haematoxyline, dan wordt de celplaat wél gekleurd. De jonge dwarswanden traden in deze preparaten met het methyleenblauw ook slechts zwak te voorschijn. Met alkohol ontkleuren de wanden zeer snel, de rest niet.

Delafield'se haematoxyline kleurt de celwanden donker blauwviolet; buitenlaagje (door contractie van de protoplast vaak goed van de wand gescheiden) en ook de celplaat als de wanden, verder alles violet gekleurd.

Rutheniumrood kleurt alles rood, de wanden tegen het protoplasma niet uitkomend; de celplaat blijft ongekleurd, doch kan daarna met Delafield'se haematoxyline worden gekleurd, waarbij trouwens ook de andere delen van de cel hun rode kleur verwisselen tegen de violette.

Na inwerking van de Eau de Javelle kleuren de wanden zich nog duidelik rood.

Safranine kleurt de wanden oranje, 't cj-toplasma rood, de kernen rood tot roodbruin, nucleoli donkerder; de celplaat blijft ongekleurd.

3°. Materiaal van Allium, gefixeerd met waterige sublimaat.

Methyleenblauw kleurt de celwanden mooi violetblauw, doch de fijne dwarswandjes zwak; de inhoud van de cellen blauw; de kernen donker, in de telophase t sterkst (nucleoli blauwgroen, cytoplasma lichtblauw, verbindingsdradencomplex lichtgoenblauw; celplaat bijna ongekleurd.

D e 1 a f i e 1 d'se haematoxyline kleurt de celwanden en ook de celplaat donker violet; de kernen sterk