is toegevoegd aan uw favorieten.

Bijdrage tot de kennis van de vegetatieve celdeling bij de hogere planten

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Strasburger J) over de verhouding van de celdeling tot de kerndeling: „Aus Allem dem schliesse ich: das Kerntheilung und Zelltheilung zwei von einander verschiedene \ organge sind, die für gewöhnlich in einander greifen, die aber auch von einander getrennt sich abspielen können."

SAMENVATTING DER RESULTATEN.

1. De vorming van de ringvormige stomamoedercelwand bij Aneimia fraxinifolia komt in alle essentiële punten met die van de celwanden bij de deling van gewone vegetatieve cellen overeen.

2. De celwand, optredend na en in meer of minder los verband met de kerndeling, wordt gevormd in de equator van een verbindingsdradencomplex, hetwelk bij Allium waarschijnlik grotendeels bestaat uit nieuw gevormde secundaire verbindingsdraden.

De verbindingsdraden, en ook de spoeldraden, ontstaan wellicht rechtstreeks uit alveolen van het cytoplasma, hetwelk dan tijdelik voor een gedeelte een fibrillaire struktuur aanneemt.

3. In materiaal van de worteltop van Allium Cepa en het stengelmeristeem van Psilotum triquetrum, gefixeerd met sterk F 1 e m m i n g's mengsel, is de celplaat evenals de celwand resistent tegen de inwerking van sterke Eau de Javelle, in tegenstelling met het cytoplasma en zijn verschillende strukturen. Waarschijnlik moet dus de celplaat worden opgevat als een celwand in wording, bestaande uit „celwand-

*) Stras burger. Zellb. u. Zellth., 3e Aufl. 1880, pag. 361.