is toegevoegd aan uw favorieten.

Nieuwe wereld

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

W erkers.

I

Er is een tijd geweest dat men den Hollandschen jongen kon vinden in een hoekje van de huiskamer, met het hoofd tussclien de handen — om dat lieelemaal al te sluiten van de wereld rondom — en met op sehoot het hoek dat vertelde van landen verweg, van vreemde mensehen, vreemde zeden, van sprookjes van duizend en één dag: niet gedroomd, maar werkelijk doorleeld ! Ontdekkingsreizen; en zoovele daaronder van Nederlandeis!

Maar die tijden zijn lang voorbij; zelfs bij de wonderverhalen van Marco Polo zoude een hedendaagsche schoolknaap geeuwen. De lectuur der ontdekkingsreizen een halve eeuw geleden reeds van niannenlectuur tot jongenslectuur geworden — is nu geheel van de boekenplank geschoven: de ontdekkingen op het gebied der wetenschap hebben die van het wereldoppervlak zouteloos gemaakt.

Doch den man heeft het einde der negentiende eeuwtot een nieuw soort ontdekkingsreizen gedrongen: tot de ontdekking van de wereld om ons, of juister gezegd, onder ons: de ontdekking van het leven en bedrijf der lagere standen.

Zoo is, terwijl onze eeuw dan toch minder dan eenige vorige die is van den arbeid der handen, juist de hand-