is toegevoegd aan uw favorieten.

Over sympodie

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

niet te zien was. Ook hier vormt een stuk van den dunnen darm den inhoud.

Aan de linkerzijde van de buikholte zijn de darmen meer opgezet dan rechts. Hier ligt de flexura sigmoidea en het blind eindigend rectum, dat niet als in het vorige geval een eindweegs in het bekken afdaalt, maar hier eenvoudig als een zak in de linker helft van de buikholte ligt. Ook hier is de einddarm weer gevuld niet zwart meconium. De darm vertoont verder geen afwijkingen. De maag is vrij groot, evenwel van normale ligging.

Het pancreas schijnt te ontbreken, aan de milt zijn geen bijzonderheden.

Nieren en ureteren ontbreken. Hechts is een glandula suprarenalis. links niet.

Alleen aan de rechterzijde vond ik een testikel vlak bij de inwendige opening van het lieskanaal in de buikholte. Links en rechts van de wervelkolom onder het peritoneum meende ik fragmenten van een geslachtsklier ontdekt te hebben. Bij microscopisch onderzoek bleken deze stukjes louter uit vet te bestaan. Naar boven gaat van den bal een vat af, dat omgeven is door met epitheel bekleede buizen, welke als epidydimis zijn op te vatten.

De navelarterie ontspringt als bij alle sirenen uit de aorta ongeveer \ lj.2 cm. onder het diaphragma. De aorta vervolgt haar loop als een dun vaatje, dat zich splitst in de beide arteriae iliacae. Van arteriae hypogastricae heb ik niets gezien.