is toegevoegd aan uw favorieten.

Cursus in de electrotechniek voor de cadetten der artillerie en genie

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Alleen in de stelling van Amsterdam worden behalve MonsE-toestellen, zeer weinig afwijkende van die in gebruik bij de telegrafie te velde, IIuGHES-toestellen gebruikt. Wij behoeven daarom deze telegrafie niet afzonderlijk te bespreken.

Behalve het seinen met arbeidsstroom en Amerikaanschen ruststroom is ook dat met gewonen ruststroom mogelijk. In dat geval is de handeling van het seinen een geheel andere en daarom is deze methode weinig of niet in gebruik. De sleutels staan op de gewone wijze op het rust-contact, het werk-contact is geheel vrij en dient alleen op de beweging der sleutels te begrenzen.

In het eene station is een batterij. De positieve pooldraad gaat naar den clectromagneet van het eigen station en van daar naar het rust-contact des sleutels. De negatieve pooldraad gaat naar de aarde. Van het as-contact der sleutels af gaat een verbinding naar den galvanometer en van deze af begint de lijn, die naar het andere station voert en aldaar in den galvanometer eindigt. Deze galvanometer is verbonden met het as-contact des sleutels, het rust-contact is in verbinding met het sehrijftoestel en daarna gaat de stroom naar de aarde.

Wil men drie stations verbinden zoo gaat de negatieve pooldraad der batterij niet naar de aarde doch gaat over in de lijn, die naar het derde station gaat om daar, na galvanometer, sleutel en sehrijftoestel gepasseerd te hebben met de aardplaat in verbinding te zijn.