is toegevoegd aan uw favorieten.

Leerboek der scheikunde

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Arsenikum komt in de natuur voor in gedegen toestand als vliegensteen of scherf kobalt; het meest is het echter verhonden met andere elementen. Het wordt meestal bereid uit arsenikkies of mispikkei, FeSAs. Wordt dit namelijk verhit, dan blijft het FeS achter en het As sublimeert:

FeSAs = FeS + As.

\ aak wordt het ook bereid door het oxyde met koolstof te reduceeren.

Arsenikum sublimeert bij verhitting en vormt dan een spiegelende laag tegen de koudere deelen van het glas (arsenikspiegel).

Ox.vden van arsenikum.

Bij verhitting in de lucht ontstaat het arseniktrioxyde, As,0;i. ()ok dit kan gesublimeerd worden en is dan een glasachtige massa, die langzamerhand kristallijn wordt.

Arseniktrioxyde, ook rattenkruid genoemd, is een vergift en wordt in de geneeskunde gebruikt en voor "t maken van sommige glassoorten.

Arseniktrioxyde lost een weinig op in water met zwak zure reactie. Het is dan ook te beschouwen als het anhydride van arsenigzuur:

As20;1 + 3 H,0 = 2 H.,AsO,.

Oplosbare zouten hiervan verkrijgt men door 't As.,()., op te lossen bijv. in een oplossing van NaOH of KOH:

As»O., + (5 NaOH = 2 Na,,AsO, + 3 H»0.

Deze zouten heeten arsenieten, zijn zeer vergiftig en dienen tot reductie-middel. Hebben wij bijv. een oplossing van bromium of jodium, dan wordt het arseniet geoxydeerd tot een arsenaat (zout van arseenzuur, HjAsO,):

Na:1AsO, + J» + H.,0 = Na,AsO, + 2 HJ.

Het arseenzuur ontstaat ook door arseniktrioxyde met salpeterzuur te verhitten. Dit H.AsO, komt zeer veel overeen met orthophosphorzuur, immers door verhitting ontstaan achtereenvolgens pijro- en meta-arscenzuur, terwijl ten slotte het anhydride As»<)- overblijft. As»O- + 3 H.,0 = 2 H:;As04, ortho-arseenzuur,

As20- -f 2 H.,0 = 11,As,O-, pyro-arseenzuur,

As»O- -f H»0 = 2 HAsO-, , meta-arseenzuur.

Ook met magnesia-mixtuur geven arsenaten een wit neerslag; met zilvernitraat echter is het neerslag steenrood.

Arseenwaterstof.

Het arseenwaterstof, AsH,, ontstaat door een oplosbare arseenverbinding met waterstof in status nascendi te behandelen:

As.,0;, + 12 H = 3 H»0 + 2 AsH;!.