Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

COMPLICATIES.

spruw. Deze patiënten zijn mager en anaemisch en meestal nog al prikkelbaar en slecht gehumeurd.

Chronische dysenterie kan jaren lang duren. Ten slotte evenwel kan zij doodelijk eindigen, waarbij men dan de verschijnselen van uitputting krijgt: profuus nachtzweet, oedeem, decubitus etc. of ook wel verschijnselen van haemorrhagische diathese, die zich dan uiten in bloedingen in de huid, neusbloedingen en dergelijke. Ook aan allerlei bijkomende ziekten kunnen zij ten slotte te gronde gaan; een der meest gewone complicaties is wel leverabsces.

Deze lijders aan chronische dysenterie hebben een onaangenaam bestaan, omdat zij, als zij niet zeer voorzichtig leven, altijd hun buikklachten belangrijk zien verergeren, maar zij zijn er soms toch met hun chronisch lijden nog beter aan toe, dan wanneer dit proces geneest. Wanneer zij nl. groote ulcera hebben, die in cicatrisatie overgaan, dan kan het daarbij komen tot sterke litteekencontractuur, ten gevolge waarvan darmstenose optreedt, waardoor de functie van den darm nog veel sterker gestoord wordt dan door de dysenterie. Dit is natuurlijk niet altijd het geval, maar alleen dan, wanneer er groote ulcera hebben bestaan.

Van de complicaties van dysenterie moet ik in de eerste plaats noemen het amoeben-absces van de lever, dat uitsluitend voorkomt na amoebendysenterie, echter volstrekt niet alleen na exquisiet chronische of zware gevallen; men kan leverabsces krijgen na dysenterie, die zeer weinig verschijnselen heeft gegeven, zoodat men in de anamnese niets anders hoort, dan dat patiënten wel eens een paar dagen diarrhee of bloedig-slijmige ontlastingen hebben gehad. Niet zelden weet de patiënt zelfs absoluut niets van een voorafgegaan darmlijden, zoodat de amoeben-infectie van het crassum geheel latent is gebleven. Dat zij er geweest is, bewijzen dan de in het leverabsces voorkomende amoeben. Dat leverabsces werkelijk bij anioeben-dysenterie veelvuldig wordt aangetroffen, blijkt uit een groote statistiek, waarbij in

Sluiten