is toegevoegd aan uw favorieten.

De vogels van Guyana (Suriname, Cayenne en Demerara)

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Species.

STEATORNIS, HUMB.

S. caripensis, Humboldt — id., Brown, Camp Life, Br. Guiana.

Ad. Bov.d. kastanjebruin, kop en nek met driehoekige witte vlekken; rug, stuit, schoudervederen en slagp. v. d. 2den rang met donkerder en lichter dwarsstrepen; middelste vl. dekv. met groote ronde, witte vlekken met zwart omzoomd; enkele witte vlekken aan de terzijde liggende dekv. bov. d. st.; schachten en binnenvlag der slagp. v. d. isten rang donker bruin, de tippen echter lichter van tint; buitenvlag kastanjebruin met witte, ter zijde donkerbruin omzoomde vlekken; staartp. kastanjebruin met smalle zwarte dwarsstrepen en stippen, de onderzijde echter licht kastanjebruin, min of meer grijsachtig met twee of drie witte met zwart omzoomde vlekken aan elke staartpen. L. 42.5—28.8—3i-3,st.20—22,

tars. 1.5 1.7, culm. 3—3.5. Geogr. dist. Venezuela, Trinidad, de Guiana's,

Columbia, Ecuador en Peru. I.ok. dist. Het hooge binnenland.

„De Guaracho of Guacharo is een vogel ter grootte van een Duif, die een merkwaardig voorbeeld oplevert van een vruchtetenden nachtvogel, hoewel het maaksel van den snavel, de teekening van het gevederte en de lichte onhoorbare vleugelslag hem in de onmiddellijke nabijheid van den nachtzwaluw plaatsen. Hij bewoont bij duizenden de grottqp in Trinidad en Venezuela en inzonderheid de naar hem genoemde Guacharogrot ten O.Z.O. van Cumana. Daar worden 15 tot 20 meter hoog nesten aangetroffen, waarin een groot aantal G. gezellig bijeen leven. Op zekere tijdstippen dringen de Indianen die nestplaatsen binnen teneinde zich van de jongen meester te maken. Dat zijn ware vetklompen, die uitgebakken een branden eetbaar vet opleveren, dat ook als olie en boter dienst doet.

Ook op Trinidad bestaan er groote nestkoloniën; de vogels heeten daar Diablotin. De nestplaatsen zijn steeds bedekt met hoopen guano, waaraan de vogels nog de onverteerbare zaden van palmen enz. toevoegen. Dikwijls vormt deze afval de wieg der jongen, wier vleesch door slechts enkele personen gegeten wordt, daar het een onaangenamen geur bezit.

Volgens Brown komen G. ook in de binnenlanden van Demerara voor. En in Suriname weten Indianen te vertellen