Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Berl. et Hart. en zouden meermalen niet te onderscheiden zijn van D. guttata uit Z. O. Brazilië en Bolivia. Er bestaat groote confusie aangaande de afscheiding der verschillende soorten Dcndrornis, omdat alle in afmeting, kleur van vederkleed of snavel geheel in elkander vloeien. En dat zelfs in één lokaliteit. Bij de beschrijving der verschillende species heb ik dan ook strikt Sclater gevolgd, hoewel het verschil bij sommige soorten mij soms niet recht duidelijk is. Ik heb echter in Suriname waargenomen, dat jonge individuen kortere en dikwijls eenigszins anders gekleurde snavels hebben dan oude.

„De G. B. wordt nogal talrijk, bijna uitsluitend bij paren, in de wouden der lagere intermangrove terreinen aangetroffen, waar hij, evenals een specht, van boomstam tot boomstam vliegt of tegen den bast klopt. Zijn geluid zou klinken ongeveer als kr kr kr.

D. g. broedt vooral gedurende de droge seizoenen, in holle boomen of verlaten spechtenholen. Het wijfje legt 2 of 3 eenigszins glanzende ovale, of breed ovale, zuiver witte eieren. M. afm. 27 X 22 m.M.

De jongen hebben kortere, zwartere snavels dan de ouden.

D. rostropallens, Des Murs.

Ad. Bov.d. bruin ; kop, achternek en bovenrug met licht bruinachtige, gele schachtstrepen met min of meer zwartachtige zoomen ; onderrug, stuit en staart roestbruin; ond.d. bruin, eenigszins helderder dan de bov.d.; borst bedekt met breede, licht bruinachtig gele schachtstrepen, die gaandeweg aan den buik smaller en langer worden; keel geelachtig of bruinachtig; dekv. ond.d. vl. donker kaneelbruin; snavel licht vuilwit. L. 24, vl. 11.3, st. 10.4. Geogr. dist. Het dalgebied der Amazone, Ecuador, Columbia, Bolivia, de Guiana's en Venezuela. Lok. dist. Zeldzaam in de lagere streken.

„De Vlekborst Boomklimmer, eng. Spotted-breasted Woodhewer, komt veel zeldzamer voor dan de voorgaande soort, van wie hij onderscheiden wordt door een witachtigen snavel en breeder strepen aan de borst.

Sluiten