is toegevoegd aan uw favorieten.

De vogels van Guyana (Suriname, Cayenne en Demerara)

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

I. cayennensis, L. = Xanthornus c.

Ad. Zwart met eene gele vlek aan eiken vleugel en eenig geel onder aan de zwarte dekv. ond. d. vl.; snavel zwart; pooten zwartachtig. L. 19, vl. 10.3, st. 9.5. Geogr. dist. De Guiana's en het dalgebied der Amazone. Lok. dist. Oevers van rivieren, kreken enz.

„De Zwarte Banaanvogel, eng. Black Plantain-bird, komt in de kolonie zeldzamer voor dan de voorgaande soort, doch staat onder denzelfden naam bij de Indianen bekend, en verschilt overigens ook niet in levenswijze.

I. c. broedt vooral gedurende het kleine droge seizoen. Het hangende nest gelijkt wel wat op dat der gewone Banaanvogels. De 3 of 4 eieren zijn blauwgrauw, met violette en zwarte vlekken, regelmatig over de schaal verspreid. Afm. 22 X 18 m.M. (Nehrkorn).

I. xanthornus, Gm. = td., Cab. in Sc hom b. Reis. = Carougc de Mexique, Daub. — Xanthornus x.

Bov.d. heldergeel met eene min of meer olijfgroene tint tusschen de schouders ; lora en vleugels zwart; kleinere vl.dekv. geel; grootere vl.dekv., slagp. v. d.

rang, en basis der eerste slagp. wit gerand; ond.d. geel; middenkeel tot aan de borst zwart; staart zwart met gele basis; snavel en pooten zwart. $ Ongeveer hetzelfde, doch doffer van tint. L. 19- vl. 9» st. 8.8. Geogr. dist. N. Columbia, Venezuela, Trinidad, de Guiana's en de Boven Rio-Negro. Lok. dist. Mangrovebosschen.

„De Gele Banaanvogels, eng. Yellow Plantain-birds, fr. Carouges jaunes, zijn fraaie, bijna uitsluitend insectenetende vogels, die doorgaans bij paren op de mangrove- en parwaboomen of in het doornachtige struikgewas, zoowel aan de zeekust als langs de oevers van kreken en rivieren, waargenomen worden. Binnen de intermangrove terreinen en in het binnenland wagen ze zich zelden of nooit.

In de kolonie staan G. B., vanwege de gele kleur, bekend als Bana-fowroe, d. w. z. Banaanvogels en bij visschers ook wel als Zeekantkanaries. De Indianen noemen ze Jawalasielie, de Arowakken ook wel Wakweana en de \\ arrau s Ziewietaw. Hun zang klinkt eenvoudig, maar niet onaangenaam,