Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

st. 3.8, tars. 1.3, culm. 0.9. Geogr. dist. Van af Panama door Columbia en Venezuela tot de Guiana's en Para, alsmede Tobago en Trinidad. Lok. dist. Vooral de lagere streken.

Bruinborst Grasvinken, eng. Chestnut-breasted Grassbirds, fr. Bouvreuils a croupion roux, komen veel overeen met de voorgaande soort, doch verschillen door geheel kastanjebruine onderdeelen, die in donkerheid van tint varieeren al naar gelang van den leeftijd en het seizoen. Jonge mannetjes hebben bruine snavels en eene lichtere kleurtint dan oude. De wijfjes zijn bijna niet met zekerheid van de wijfjes der voorgaande soort te onderscheiden.

In levenswijze enz. verschillen B. G. volstrekt niet van de Bruinbuik Grasvinken en staan ook onder dezelfde lokale namen bekend, maar worden in kleinere vluchten bij elkander aangetroffen.

S. m. broedt min of meer het geheele jaar door, maar vooral gedurende de eerste zes of acht maanden. Het nest komt overeen met dat van S. castaneiventris, maar wordt eenigszins losser samengesteld uit materiaal van eene donkerder, rooder kleur. Ook de 2, zelden 3 eieren van beide species zijn niet met zekerheid van elkander te onderscheiden. Alleen zijn de eieren van S. m. over het algemeen bruiner van tint. Rondachtige exemplaren komen dikwijls voor. M. afm. 17.5 X 13 m.M.

S. ocellata, Scl. et Salv.

Bov.d. min of meer groenachtig zwart, evenals de vleugels en staart]).; stuitband en eene vlek op het midden der slagp. wit; keel zwart evenals de nek- en kopzijden; bovenborst zwart en wit; kaakstreep en overige ond.d. wit; llanken eenigszins grijsachtig; dijen grijsachtig zwart en wit; dekv. ond. d. vl. wit; basis der slagp. wit; snavel zwartachtig; pooten zwartachtig; iris zwartbruin. O Bov.d. donker olijfgeel of olijfbruin, stuit lichter van tint; vleugels en staart bruinachtig zwart, met dezelfde zoomen als de rug; ond.d. donker geelachtig ; borst donkerder evenals de nek- en kopzijden; middenbuik wit evenals de basis der slagp.; dekv. ond. d. vl. geelachtig ; bovensnavel donker geelbruin ; ondersnavel geelachtig; pooten bruinachtig. L. 10.5, vl. 5.7, st. 4.6, tars. 1.3, culm. 0.8. Geogr. dist. Brazilië, het dal gebied der Amazone, de Guiana's, Venezuela en Columbia. Lok. dist. Vooral de lagere streken.

„De Ylekborst Grasvink, eng. Moustache Grassbird, onder-

Sluiten