Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Weener kalk. Koper, dat groen is uitgeslagen, maakt men weer blinkend door het te bestrijken met een mengsel van krijt en azijn.

4. Tinnen of blikken voorwerpen poetst men het best met sodawater of wel met azijn of bier. Het roet, dat zich aan den onderkant der ketels bevindt, verwijdert men met zand en een bosje stroo of oud papier.

5. Nikkelen en ook zilveren voorwerpen wrijft men op met een flanellen lap en krijtwit met jenever vermengd of met salmiak. Men wascht ze in heet zeepwater. Een voortreffelijk middel daartoe is ook heet water, waarin aardappelen gekookt zijn.

6. Messen worden eerst met papier afgeveegd en dan evenals lepels en vorken met warm water, waarin een weinig soda is opgelost, afgewasschen.

Vlekken op messen of vorken worden met spiritus, asch en een kurk afgewreven.

De houten hechten mogen niet in warm water komen. Een eenvoudig middel om messen te poetsen is ze met een doorgesneden rauwen aardappel en zand af te wrijven, dan af te wasschen en te drogen.

Het is goed messen, lepels en vorken terstond na het gebruik in warm water te steken.

7. Beroeste staal- of ijzerwaren worden weer blank, als men ze bestrijkt met vaseline en ze daarna stevig afwrijft met zandpapier of asch en een kurk.

8. Om roestvlekken uit gepoleerd staal te verwijderen. smeert men ze in met boomolie en laat die eenigen tijd er op zitten, dan wrijft nien ze met mergel en azijn.

9. Om staal- en ijzerwaren tegen roest te bewaren

Sluiten