Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

1. Wanneer kleederen op sommige plaatsen blinkend of glanzend zijn geworden, kan men dat euvel verhelpen door dat gedeelte boven den stoom van kokend water te houden of door liet tusschen twee vochtige doeken te leggen.

2. Kragen van manskieeren kan men reinigen door ze eerst met geest van salmoniak in te wrijven, dan met den rug van een mes af te krabben en vervolgens met een spons en lauw water af te wasschen.

3. Was- of kaarsvet krabt men eerst voorzichtig af, dan legt men er een stuk grauw papier op en strijkt er met een heet strijkijzer over.

4. Vlekken, ontstaan door slijk, suiker, koek, bloed, koffie, melk, of chocolaad wascht men eenvoudig uit met lauw water.

5. Inktvlekken in wit goed worden verwijderd met zuringzout. De gele vlek, die dan nog overblijft, neemt men weg door ze te bestrijken met zwavelzuur en daarna af te wasschen. Uit wollen, katoenen of zijden stoffen wrijft men ze weg met terpentijn.

(>. Roestvlekken verwijdert men met zuringzout. Men strooit een weinig van dit zout op de plek, die men eerst heeft nat gemaakt en dan houdt men ze boven waterdamp.

7. Vruchten- of wijnvlekken in wit goed houdt men boven zwaveldamp. Men kan ze ook wegwasschen met warm chloorwater. Gekleurde stoffen wascht men uit met lauw zeepwater of met geest van salmoniak.

8. Kalkvlekken in wit goed worden eenvoudig uitgewasschen; in andere stoffen worden ze eerst

Sluiten