Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

1, lot onder schuin afgeknipt. Aan de bovenzijde wordt de voorbaan een weinig ingehold.

De baan, waaruit de geeren geknipt worden, legt men in de breedte dubbel. Aan den vouwkant wordt 1 van de breedte schuin afgeknipt en de geeren worden met de rechte zijden aan de voorbaan gezet. De achterbaan kan men recht laten.

Bij het maken van een ronden band meet men de taillewijdte. De helft van deze wijdte geeft de breedte en hoogte aan van het vierkant. Men maakt eerst een patroon van papier op de volgende wijze: aan de bovenzijde en aan de linkerzijde wordt 1 . afgemeten; daarna trekt men een diagonaal in het vierkant (eene lijn van den eenen hoek naar den tegenoverliggenden) en trekt van 1, van boven rechts tot 1 ;l van onder links een gebogen lijn tot aan de helft van de diagonaal; dat geeft de helft der taillewijdte aan.

De onderste lijn wordt evenwijdig getrokken met de bovenste en afgeknipt.

Bij het opzetten van een ronden band, blijft aan de voorzijde van den rok een gedeelte glad en wordt de voorbaan een weinig dieper uitgeknipt clan hij een rechten rok. Langs de achterzijde wordt een stiksel gewerkt, dat als schuif dient. Men rijgt er een band doorheen.

De banen van gegeerde rokken worden met Engelsche naden gewerkt en van boven gelijk genomen. Bij zware stoffen worden de banen gestikt en overgenaaid. Men moet er op letten, dat bij de naden de schuine kant aan den rechten kome. Langs het split wordt geheel of ten deele band

Sluiten