Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zijde op. Aan het einde bij den hals wordt de schouderreep aan beide zijden schuin afgeknipt.

De hals wordt een weinig uitgeknipt en ingehaald. De boord wordt in 4 deelen verdeeld, maar zóó, dat de 2 deelen van voren iets grooter zijn; deze gaan tot op den schouderreep; de andere deelen komen aan de achterzijde.

Men rijgt eerst de mouw in het armsgat en maakt daarna den naad dicht. Aan de onderzijde van den naad blijft een split van 10 of 15 cM.

vj 4. Aanschaffen en vervaardigen van tafelgoed enz.

1. Tafellakens en servetten worden van linnen, halflinnen, katoen of damast geweven. Men neemt daarvoor meestal gebloemd linnen of effen linnen met rand. Katoen wordt spoedig vuil. Tafellakens kan men verkrijgen in alle grootten.

Om het tafellaken te sparen legt men op tafel, op de plaats, waar de soepterrien of heete kommen staan, een wasch- of leerdoek of matje.

2. Handdoeken zijn het best van linnen. Voor gewoon gebruik neemt men doorgaans zoogenaamd gerstekorrel, dat nogal grof is. Het droogt beter af dan zachtere stoffen. Tafellakens en handdoeken worden aan de snijkanten smal gezoomd. Bij handdoeken maakt men aan een der hoeken of beter nog aan twee schuin tegenover elkander liggende hoeken een lus voor het ophangen.

3. Keukenhanddoeken moeten in elk huishouden ruim voorradig zijn. Zij zijn gelukkig nogal goedkoop. Het best doet men ze van linnen te nemen, omdat katoen vezelt en slecht afdroogt. Zij worden

Sluiten