Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

e. Kozeroode stoffen worden zeer helder als men zoowel in de zeepsop als in 't spoelwater wat azijn doet.

/. Wit gebreid goed kan men reinigen door liet met tarwebloem goed in te wrijven tusschen een paar doeken. Later schudt men de bloem eruit.

,?• Zijden stoffen legt men voor 't wasschen niet eerst in water en men wascht ze een voor een. Men neemt 2 schotels of kommen met koud of lauw water, waarin een scheut spiritus; dan wrijft men de stukken vlug met witte zeep en slaat ze los eerst door liet eene en dan door het andere water; daarna legt men ze tusschen zuivere doeken en strijkt ze.

Zwarte zijde en kanten lustreen tulle wascht men een of tweemaal in bier. Zij worden niet gespoeld noch gedroogd maar terstond gestreken."

^ °or het wasschen van fijn linnen, in 't bijzonder Kerk- en Altaarlinnen wordt bij voorkeur en bijna algemeen Sunlight Zeep gebruikt. die, wegens haar volkomen zuiverheid en hare absoluut onschadelijke bestanddeelen daartoe uitstekend geschikt is.

h. Fluweel borstelt men eerst goed uit. Men wascht het met een spons in terpentijn gedoopt.

/• Gewatteerde dekens worden, als ze zeer vuil zijn, 2 of .3 dagen in koud water geweekt; het water moet eiken dag hernieuwd worden. Dan legt men ze op een tafel en bestrijkt ze met zeep en wrijft ze met een borstel, in zeepwater gedoopt, schoon; daarna worden ze uitgespoeld, uitgedrukt, uitgeslagen en in de schaduw of op zolder glad opgehangen om te drogen.

Sluiten