Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

glanzend te maken kan men een weinig borax of ook was of kaarsvet ar bij voegen.

II. Het goed wordt door de stijfsel gehaald, vervolgens goed uitgedrukt en stuk voor stuk tusschen de handen uitgeklopt. Dan legt men het op een schoonen doek plat neder en wrijft het met een zuiveren doek af. Daarna legt men de gesteven zaken tusschen droge doeken om ze eenigszins te laten drogen.

Het goed echter dat in rauwe stijfsel gesteven is laat men niet eerst drogen, doch strijkt het terstond.

De overgebleven stijfsel laat men bezinken, giet het water af en, als ze gedroogd is, kan men ze een volgenden keer weer gebruiken.

III. Het goed, dat men strijken wil, moet liefst Lenigen tijd te voren gevocht of gesteven worden, undat dan de vocht beter en gelijkmatiger doorgetrokken is. Men legt soort bij soort op tafel en besprenkelt het goed met water; gesteven goed moet iets vochtiger zijn. Dan rolt men het samen in .'en reinen doek en legt het in eene mand.

IV. Het eigenlijk strijken kan men slechts door ïauwlettend toezien en door oefening leeren.

1. Men legt over een tafel een oude wollen deken .'ii daarover een laken. Voor kleeren en rokken iioet men eene strijkplank gebruiken.

2. Om het strijkijzer goed glad te houden, moet ncn het nu en dan eens bestrijken met was of kaarsvet. Is het beroest, dan krijgt men het weer blank door het flink te wrijven met een lap in terpentijn of petroleum gedoopt en het dan af te schuren

Sluiten