Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

B. Voedingsmiddelen uit het plantenrijk:

100 deelen bevatten

Eiwit

procent.

Vet procent.

Zetmeel en suiker

procent.

Zouten

procent.

Water procent.

Linzen. 26. 2. 52.75 2.75 15.25

Boonen. 23.50 2. 55. 2.75 11.25

Erwten. 22.25 1.25 52.75 2.75 15.25

Tarwemeel. 10. 1. 75. 0.50 13.50

Roggemeel. 11.50 1.50 72. 1.25 12.50

Tarwebrood. 5. 1. 50. 0.50 44.

Roggebrood. 6. 0.50 47.80 1.50 43.90

Rijst 7. 0.50 78. 0.50 13.75

Gerst. 7.50 1. 76. 1. 13.

Groenten. 2. 0.50 9. 0.75 86.25

Aardappelen. 2. 0.10 20. 0.70 70.

Wortelen. 1.50 0.25 8.50 — 85.

Suiker. — — 96.50 0.50 3.

De overige procenten van bovengenoemde voedingsmiddelen zijn houtvezels.

Uit vorenstaande tabellen blijkt duidelijk, dat de duurste spijzen niet altijd het voedzaamst zijn en dat men voor weinig geld degelijk voedende levensmiddelen kan verkrijgen.

Wanneer men b.v. voor 1 Gld'. erwten, boonen of linzen koopt, heeft men 5 maal meer voedingsstoffen. dan wanneer men voor datzelfde geld vleesch zou koopen. Voor 1 Gld. stokvisch of haring heeft

Sluiten