Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

§ 3. Kennis tier levensmiddelen en van de wijze om ze te bewaren.

A. Dierlijke levensmiddelen.

1. Melk, Boter, Margarine, Kaas, Eieren.

a. Melk wordt niet ten onrechte wit bloed genoemd, omdat zij alle bestanddeelen bevat, waaruit ons bloed is samengesteld; daarbij is zij gemakkelijk le verteren. Zuivere, onvervalschte melk is vettig, ondoorschijnend, wit met zachtgele tint. Als men er eene breinaald rechtop in steekt, moet er een druppel aan blijven hangen, anders is ze vervalsclit.

Afgeroomde melk is nog zeer voedzaam, omdat door het afroomen alleen het vetgehalte der melk is weggenomen. Zij is ook veel beterkoop dan volle melk. Karnemelk is zeer voedzaam en gezond.

Bewaren. Om de melk te bewaren moet men ze koken in een aarden of geemailleerden ketel. Om het aanbranden te voorkomen moet men den ketel, vóór dat men de melk erin giet, met koud water omspoelen. Men zet ze op een koele plaats, doch niet in houten, ijzeren, zinken, looden of koperen vaatwerk. Het best is ze te bewaren in steenen of porseleinen potten.

Men kan ook gepasteuriseerde melk in flesschen krijgen, deze behoeft niet gekookt te worden, wijl alle ziektekiemen er uit verwijderd zijn.

b. Boter is een voortreffelijk voedingsmiddel, doch zii is zeer duur. üoede natuurboter is vast en zuiver, niet brokkelig, heeft een aangenamen geur en smaak.

Als men boter koopt van de botermijnen, die onder rijkscontrole staan, kan men zeker zijn onvervalschte waar te krijgen.

Sluiten