Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

(1. Haring moet blank en malsch vleesch liebben en niet te sterk gezouten zijn. Bij oude haringen liggen de oogen diep, het vleesch is hard en geelachtig en heeft een traangeur.

c. Bokking is gerookte haring. Hij moet vast zijn en een aangenamen zoeten geur hebben.

ƒ. Mosselen zijn zeer voedzaam en als ze versch zijn. zeer smakelijk. Om vergiftiging te voorkomen legt men ze een uur in water met azijn vermengd en daarna weer eenige minuten in zuiver water.

Bewaren. Versche visch bederft zeer spoedig. Indien men hem niet terstond kan gebruiken legge men hem in pekel.

Haring inmaken. Men haalt de haringen zuiver uit en zet ze 24 uren in water. Vervolgens legt men in een pot of flesch met kouden gekookten azijn, peperkorrels, laurierbladen, uien, een schijfje citroen, Spaansche peper en een paar kruidnagels.

Rolmops. Eerst wordt de graat uit den haring gehaald (Zie kookrecepten N". 441. .Men legt hem dan plat en voegt er een schijfje citroen, een laurierblad, een kruidnagel, een weinigje suiker, een uitje, een augurkje en een peperkorrel bij; dan rolt nien hem op en bindt hem met een wit katoenen draadje vast. De kuit (hom) wordt met azijn en slaolie aangemaakt en flink geklopt. Dan legt men den haring in een steenen pot of glas en giet de saus erover.

4. Vet en olie.

Het vet. dat ons lichaam noodig heeft, vooral om zijn warmte te behouden, ontleenen wij ten

Sluiten