Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

1. Groenten.

Door groenten verstaat men alle wortelen, knollen, stengels, bladeren, bloesems en onrijpe vruchten, die als spijs worden toebereid.

De groenten bevatten veel water en slechts weinig eiwit, vet en zetmeel. Hun voedingswaarde is dus zeer gering. Wijl ze echtereen rijke afwisseling bieden bij 't toebereiden der spijzen, door hun smakelijkheidden eetlust wekken en door de voedingszouten, die ze bevatten, voordeelig werken op de zuivering des bloeds en de spijsvertering, zijn ze niet te ontberen.

a. Spinazih is de beste onder de bladgroenten. Wijl ze zeer ijzerhoudend is, werkt ze zeer weldadig op het bloed.

b. Kool, hetzij witte, roode, savoye of zuurkool, is na de spinazie de voedzaamste groente.

C. grokne snl.l- salade- oi-" princesseboonen moeten versch geplukt, jong, en groen zijn.

d. Dikke boonen of tuinboonen moeten fijn van schil en goed ontwikkeld zijn. De kleine zijn gewoonlijk onrijp.

e. Bieten moeten donkerrood zijn, anders zijn ze smakeloos.

f. Groene doperwten, mits goed ontwikkeld, zijn zeer voedzaam.

g. Wortelen (roode of gele) zijn een zeer gezond voedsel. De Hollandsche, helderroode ziin de beste; de gele laten zich beter bewaren voor den winter.

Sluiten