Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

grof zout. De kool wordt er nu zoo vast mogelijk ingeperst met weinig zout, eenige peperkorrels of jeneverbessen ertusschen. Men neemt 7-> K.G. zout voor 20 kooien. Neemt men te veel zout, dan wordt de zuurkool taai.

b. Snijboonen. Nadat de boonen afgehaald, gewasschen en gesneden zijn, kan men ze rauw of wel gekookt inmaken. Rauwe boonen behandelt men als zuurkool. Wil men ze afgekookt inmaken, dan late men ze eerst goed doorkoken, giet ze in een zuivere mand en koelt ze af met koud water. Dan worden ze in den pot of het vat geperst met weinig zout en eenige peperkorrels ertusschen. Anderen doen als volgt: zij leggen op den bodem van het vat een laagje zout, daarop de afgekookte boonen zonder zout en bovenop koud water, dat gedurende 6 weken om de 14 dagen hernieuwd wordt.

c. Raapstelen. Zij worden eerst afgestroopt en gedurende eenen nacht onder water gezet, 's Anderendaags worden ze nog eens flink afgewasschen, fijn gesneden, met zout vermengd en vervolgens behandeld als de snijboonen.

(I. Augurkjes. Kerst worden ze schoon gewasschen, eenen nacht in den pekel gezet en droog afgewreven. Dan legt men ze in den pot met wat Spaansche peper, mierikswortel en venkel. Den azijn giet men er over heen, zóó dat de augurkjes geheel onder staan.

e. Komkommers De komkommers worden eerst goed gewasschen, in de lengte doorgesneden en van de pitten ontdaan. Dan laat men ze 24 uren in sterken pekel staan, daarna uitdruipen en vervolgens legt men

Sluiten