Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

De erwten en boonen beliooren goed toebereid te worden, dat is, goed gaar en liefst ontdaan van de hulzen, wijl deze moeilijk te verteren zijn. Ben krachtig voedsel zijn vooral droge bruine of witte boonen met spek of worst.

Het is wel te betreuren, dat van deze uitmuntende spijzen niet een ruimer gebruik gemaakt wordt, vooral in gezinnen, waar krachtige voeding noodzakelijk is en waar toch de duurdere vleeschspijzen moeten achterwege blijven.

Iedere huisvrouw moest er zich een vasten regel van maken wekelijks minstens een paar keer erwten of boonen, op verschillende wijze toebereid, voor te zetten. Het gezin zou er beter bij varen dan bij 't overmatig gebruik van aardappelen. Al zijn erwten en boonen iets duurder dan aardappelen, zij hebben toch ook 10 maal meer voedingswaarde.

In plaats van dure visch zal men zich in menig gezin tevreden stellen met stokvisch en haring, die heide zeer voedzaam zijn. Ook kan men zeer voordeelig koppen van kabeljauw verkrijgèn, die, goed toebereid, een smakelijk voedsel verschaffen.

Waar de middelen ontbreken om ook zelfs met het vet zuinig te zijn, moet de huisvrouw hare toevlucht nemen tot vleeschnat, waarin bij de slagers worst of andere vleeschwaren gekookt zijn. Wet dat vleeschnat gestoofde groenten en kool met aardappelen geven een krachtig en goedkoop voedsel.

Ook laat zich daarvan goed balkenbrei maken. Wanneer men 1 Liter vleeschnat vermengt men 1 K.G. boekweitemeel en dat kookt tot het stijf is.

Sluiten