Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zichtig zijn en de spijzen niet te lang in tinnen potten of ketels laten staan.

3. Lood en zink zijn zeer gevoelig voor al wat zuur is. Zink wordt zelfs door water aangetast, het moet dus zorgvuldig rein gehouden worden.

4. Blik en tin mogen niet aan sterke hitte worden blootgesteld.

5. Geëmailleerd keukengerief is uit een oogpunt van zindelijkheid zeer aan te bevelen. Het moet echter goed behandeld worden. Aan email mag nooit met een mes gekrabd worden en men moet toezien, dat geëmailleerde voorwerpen niet droog op 't vuur staan, het email springt dan stuk. Men neme niet de goedkoopste soorten.

6. Het veiligste is ijzeren vaatwerk.

Een eenvoudig middel om nieuwe ijzeren en ook geëmailleerde ketels uit te koken is het volgende: Men neemt op 1 Liter water, 2 lepels azijn en 5 lepels zout; de ketel wordt geheel gevuld en men laat het water gedurende 2 uren koken. Voorzichtigheidshalve moet men deze behandeling nog eens herhalen.

Anderen volgen deze methode: De ketel wordt tot den rand toe gevuld met water; voor eiken liter water voegt men er een stukje aluin bij ter dikte van een vingerhoed en laat het water een paar uren koken; daarna schuurt men den ketel met zand of asch.

Anderen koken nieuwe ketels minder goed uit met water waarin aardappelschillen.

Nieuwe ijzeren koekepannen worden uitgekookt met raapolie en aardappelschillen; na een half uur

Sluiten