Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Zij geeft aan de spijzen een fijnen smaak. Wijl zij echter voor vele gezinnen te duur is, moet de zuinige huisvrouw ze vervangen door vet of olie, die zij altijd in voorraad moet hebben.

hen voortreffelijk braadvet verkrijgt men door V2 KG. rundervet, '/._> KG. varkensvet en 1 4 KG. boter onder elkaar te smelten.

1. Het uitsmelten van vet (nierenvet, plukvet of reuzel) geschiedt als volgt: men legt het te smelten vet een dag in frisch water, snijdt het dan in dobbelsteentjes, doet het dan met een kopje water of melk in een ijzeren ketel en laat het onder gestadig' roeren langzaam op een matig vuur koken. Met kookt als er zich blaasjes vormen om een houten lepel, dien men erin steekt. Men laat het lo minuten koken. Dan wordt het door een vergiettest in een steenen pot gegoten en goed uitgeperst. Naar believen kan men er een handvol zout doorroeren.

De kaantjes kan men te pas brengen in saus. groenten, aardappelsoep, frikkadellen of balkenbrei.

2. Het uitbraden van spek geschiedt in een diepen ketel. Men snijdt het spek in dobbelsteentjes of in dunne schijven en Iaat het smelten op een matig vuur.

.3. Uitbraden van raapolie. Men zet de olie in een tamelijk diepen ketel op t vuur, laat ze kokend heet worden en werpt er dan een vochtige korst roggebrood of een ui in en laat ze zoo nog

minuten koken. Dan neemt men den ketel van het vuur. Als de olie niet meer kookt sprenkelt men er voorzichtig eenige druppels water door en her-

Sluiten