Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Een zeer eenvoudig middel om het plukken gemakkelijk te maken is den vogel even in kokend water te dompelen.

Na het plukken steekt men een weinig papier of stroo aan en houdt den vogel even in 't vuur om de overgeblevene haren weg te branden.

Indien zulks noodig is, steekt men dan met een puntig mes de stoppels uit.

Om hem uit te halen snijdt men voorzichtig den hals een weinig open en haalt den krop er uit, dien men afsnijdt. Met een puntig mes haalt men nu de oogen en ooren uit, snijdt de tong af, trekt de huid van den kam en snijdt de pooten af bij het kniegewricht. Dan maakt men eene dwarssnede onder in den buik en neemt de ingewanden uit. De gal wordt voorzichtig van de lever verwijderd, de maag uitgesneden en inwendig gepeld. Dan haalt men het vet eruit en wascht den vogel in zuiver water uit. Nadat hij een kwartier in zuiver water gelegen heeft, droogt men hem af en legt hem op een schotel, terwijl men hem bedekt met een doek.

Vóór het braden buigt men de vleugels over den rug, ook den hals buigt men om en steekt den kop met een houten pen vast.

.3. Behandeling van visch.

1. Alvorens visch te schrabben ofte villen moet men hem eerst dooden door boven den kop den ruggegraat door te snijden.

2. Is de visch bevroren, dan legt men hem eerst in koud water om hem te laten ontdooien. Verzuimt men dit dan blijft de visch bij 't koken rood.

.3. Dan wordt de visch geschrabt van den staart naar den kop. Hij laat de schubben gemakkelijk los. als men hem eerst even in warm water dompelt.

4. Na het schrabben snijdt men hem met een scherp mes open en haalt de ingewanden eruit, daarbij zorgende dat de gal, die in de nabijheid der keel ligt, niet uitvloeie.

Sluiten