Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ze langzamerhand weer haar gewoon voedsel nemen. Zij mag echter geen sterk gekruide of gezouten spijzen gebruiken. De beste drank voor haar is jong gerste bier. linden- of venkelthee. die lauw met verdunde melk genomen wordt. Zij neme geen sterke koffie of thee en volstrekt geen sterken drank. \ ooral moet zij zorgen voor geregelde ontlasting en gebruike daartoe zachte laxeermiddelen.

3. De kraamvrouw moet niet te spoedig het bed verlaten — niet vóór den 9<*en dag als het eenigszins mogelijk is — daarbij moet zij zeer voorzichtig zijn om geen kou te vatten. Van den anderen kant mag zij zich ook niet overmatig verwarmen in een dik veerenbed.

4. Dan moet zij de grootst mogelijke zindelijkheid betrachten en, als ze schoon goed aantrekt, dat eerst goed verwarmen.

Het is een groote dwaling te meenen, dat eene kraamvrouw in haar zelfde linnen moet blijven liggen. Dit misbruik geeft, helaas, aanleiding tot ernstige ge\ aren. Reinheid van huid en van linnengoed is het eerste en meest noodzakelijke behoedmiddel tegen alle ziekten.

5. In het begin neme zij slechts licht werk ter hand en ga niet uit bij ongunstig weer. Dat te \ roeg uitgaan heeft reeds aan menige moeder het leven gekost.

£ 2. De voeding van het kind.

A. Natuurlijke voeding.

I. Met beste voedsel voor den zuigeling tot den leeftijd van 9 maanden is dat, hetwelk de natuur aan

Sluiten