Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

c. Als de zieke geen trek heeft in 't eten, dwing liem dan niet te zeer iets te gebruiken. Laat de spijzen niet bij hem staan, dat zou hem nog den lust voor andere spijzen benemen.

d. Als de zieke dorst heeft tengevolge van hevige koorts, laat hem dan gerust drinken, doch niet te veel in ééns. Het water kan men verfrisschen met vruchtensappen, als: frambozen- of aalbessensiroop, schijfjes citroen of sap van sinaasappelen. Vooral geen bier of sterke drank.

Bij ingewandsontstekingen en bij kinderdiarrhee late men den zieke geen koude vloeistof drinken en zoo weinig mogelijk.

e. Van de lekkernijen, die door vreemden of familieleden worden medegebracht, late men den zieke niets gebruiken zonder toestemming van den dokter.

ƒ. Onthouding van vaste spijzen is zelden nadeelig voor zieken, daarentegen wordt soms de kwaal verergerd door het gebruik van zulke, voor den zieke moeielijk verteerbare, spijzen.

g. De spijzen mogen vooral niet te vet. te sterk gekruid of te zeer gezouten zijn.

h. Indien de koorts "vermindert, geve men melk met water te drinken, soep van kalfs- of mager rundvleesch, beschuit, geroosterd of oudbakken wittebrood.

i. Houdt de koorts geheel op. dan mag men de soepen meermalen daags voorzetten en ze door toevoeging van rijst, gerst of eieren krachtiger maken. Tot ontbijt en in den namiddag is thee of zoete melk met oudbakken brood met honig of

Sluiten