Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

van Petrus tot en met Leo XIII. Het is een hofstoet eenig op de wereld en van een majesteit zonder weerga. Aan het einde van den hoofdbeuk, tegen den met mozaieken versierden triomfboog, staan twee groote marmeren beelden van St. Petrus en St. Paulus. Het pauselijk altaar, midden in de kerk, heeft een baldakijn, gedragen door vier kolommen van oostersch door-

O O

schijnend albast, een geschenk van den onderkoning van Egypte aan paus Gregorius XVI; deze rusten op vier basementen van malachiet en lapis lazuli, geschenken van Nicolaas I keizer van Rusland. Dit baldakijn omgeeft het oude gothische ciborium, dat uit den brand gered is. Onder dit altaar rust het grootste gedeelte van het gebeente van den H. Paulus. In de confessie wordt het lichaam vereerd van den H. Timotheus , martelaar uit de IV eeuw.

Aan beide zijden der abside in het dwarsschip vinden wij twee kapellen; links die van het H. Sacrament, waar de H. Ignatius met zijne eerste volgelingen voor het oude crucifix, dat tot de H Brigitta zou gesproken hebben, de orde der Jezuieten stichtte — en die van den H. Stephanus; rechts de koorkapel en die van den H. Benedictus. In de relikwiekapel in de sacristie worden ook de gevangenis-kettingen van den H. Paulus bewaard.

o o o

Sluiten