Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

HOOFDSTUK I

Bouw van het hart

Onze romp bevat twee groote holten, een bovenste, de borst-, en een onderste, de buikholte. Beide holten zijn gescheiden door een, dwars door den romp loopend dun vlies, dat den naam middenrif draagt (zie fig. i). Onder het middenrif, dus in de buikholte, liggen de ingewanden, die tot taak hebben: de vertering van het voedsel, de uitscheiding van het niet gebruikte deel ervan en de geslachtelijke voortplanting. Boven het middenrif, in de borstholte dus, treffen wij aan de hoofdzetels van de ademhaling en van den bloedsomloop, de longen en het hart.

Het hart is gelegen ongeveer in de middenlijn van het lichaam, tusschen rechter- en linkerlong. Nauwkeuriger gezegd, ligt het grootste deel van het hart, ongeveer »/„ in de linker- en slechts */, van den totalen omvang van het hart in de rechter borstholte.

Dat het hart zich voor een grooter deel in de linkerborstholte bevindt, wijzen zekere verschijnselen, die bij gezonden gemakkelijk met het oog waarneembaar zijn, reeds uit. Beschouwt men nauwkeurig de borst van een niet te vet mensch, dan ziet men duidelijk aan den linkerkant telkens wederkeerende schokjes, die

L. 18

I

Sluiten