Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Elastieken windsel tegen aderspatten

In de laatste jaren raadt men lijders aan arteriosclerose, vooral hun, wier hartspier mede aangetast is, aan, koolzuurhoudende zoutbaden te gebruiken. Ook hier moet ik er voor waarschuwen, de hoop op succes niet te hoog te spannen. Vooral denke men er aan, dat zulke baden alleen op geneeskundig voorschrift en onder voortdurend geneeskundig toezicht mogen genomen worden, als men zich niet aan de allerernstigste levensgevaren wil blootstellen. Immers volstrekt niet iedere lijder aan arteriosclerose is voor behandeling met zoutbaden geschikt en niet zelden moet de dokter ze hem juist ontraden.

Zieken, lijdende aan veranderingen der aderen, moeten alles vermijden, waarvan reeds vroeger vermeld werd, dat door de onthouding van dit alles deze kwalen kunnen worden voorkomen.

Personen met uitzetting der aderen moeten dus niet veel staan, geen snoerende kleederen dragen, voor gemakkelijken en geregelden stoelgang zorgdragen, zwaar werken en persen vermijden. Dit alles toch zijn schadelijk werkende invloeden, die de ontwikkeling van aderspatten in de hand werken en die, als zich reeds aderspatten ontwikkeld hebben, de toename er van bevorderen.

Medicamenten, die aderspatten doen verdwijnen, kent men niet, daarentegen kunnen de stoornissen veel verminderd en dikwijls geheel verwijderd worden als men het zieke been met een breed verband van caoutchouc van beneden naar boven omwikkelt en ook een kous van hetzelfde materiaal laat dragen. Ook het gebruik van baden is aan te bevelen om het weerstandsvermogen van den vaatwand te verhoogen.

Sluiten