Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

VOOR DE JEUGD Lief en leed in het gezin van een Russische Christin.

door M. C. Capelle.

In een oud huisje in één van de armoedigste straatjes van het Russische stadje A. woont de weduwe Iwanof met haar twee kinderen. Ze heeft het erg arm, want haai man is gestorven en nu moet zij de kost verdienen voor zichzelf en haar kinderen.

Het is ontzettend koud. De vrieswind huilt door het steegje en dringt het huisje door veel openingen naar binnen.

Weduwe Iwanof zit aan tafel. Haar beide kinderen heeft ze al enige tijd geleden naar bed gebracht omdat het té koud is in het kleine kamertje.

De nog jonge vrouw zit met haar handen onder het hoofd. Zij peinst. Zij denkt aan haar jeugd, toen ze met haar ouders en broertje in een aardig huisje aan de bosrand woonde. Haar vader was houtvester bij een rijken adellijken heer. Wat een gelukkige tijd was dat! Maar toen kwam de revolutie. Midden in de nacht rongen boeren uit het dorp hun huisje binnen en p underden alles. Tenslotte had men hun woning in rand gestoken en vader en moeder meegenomen om ze m een vunzig kerkerhol op te sluiten, waar ze weldra stierven.

Zij was toen bij een godvrezende tante in huis gekomen, maar haar broertje bij een oom, die een vurig aanhanger was van de revolutionnaire ideeën. Later

~ , , Vlugschrift No. 278

"gave „Geloof en Vrijheid'- - Hartmansstraat 51-57 - Rotterdam

Sluiten