Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

van zijn klooster, St. Markus te Florence, Christus in verschillende levensmomenten heeft afgebeeld. Nooit nam deze vrome broeder het penseel op, zonder vooraf te bidden. Nooit veranderde hij later meer iets aan zijn werk, omdat hij de visie die hij over het onderwerp had, aanvoelde als een geschenk van Boven.

In Duitschland duikt in de middeleeuwen een bericht op, uit papyrus bij Anselmus gevonden, dat Lentulus, een voorganger van Pilatus, een afbeelding van Christus bezeten had en aan den Romeinschen Senaat geschonken, waarop Christus wordt voorgesteld met een domineerende gestalte, met een imponeerend gelaat, dat liefde en eerbied tegelijk opwekte, lang, donker, glanzend krullend haar, midden op het hoofd gescheiden, naar de wijze der Nazireërs, en tot op de schouders neerhangend, een gelaat zonder rimpels en vlekken, met een onberispelijken neus en mond, en oogen ietwat ovaal van vorm.

Een brief van Johannes Damascenus, in 754 geschreven aan keizer Theophilus, meldt dat Christus zware wenkbrauwen had en lange, puntige vingers.

Zooals de Lentulus-brief Hem beschrijft, zoo hebben de Nederlandsche kunstenaars tot aan de late middeleeuwen ons Hem afgemaald. In

Sluiten