Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

De mesenteriale Iymphklreren zijn matig gezwollen en een weinig vochtig op sneevlakte. Uitstrijkjes, gemaakt van verschillende stukjes darmmucosa en van de mesenteriale lymphklieren geven bij kleuring volgens Ziehl-Neelsen alle een zeer groot aantal hoopjes zuurvaste staafjes te zien.

Opvallend voor dit geval is het verschil in graad van de veranderingen van de verschillende onderzochte dunne en dikke darmgedeelten, evenals van het rectum. Naast plaatsen, waar de geheele mucosa, muscularis mucosae en een deel van de submucosa sterk veranderd zijn en zeer veel bacillen bevatten, komen andere gedeelten voor, waarin de veranderingen tot de oppervlakkige laag van de mucosa beperkt zijn gebleven. De subserosa is niet specifiek veranderd.

De mesenteriale lymphklieren vertoonen een duidelijk verschil tusschen sinussysteem en lymphoïde weefsel door een belangrijk oedeem. In het bastgedeelte en de randsinus komen veel epithelioide cellen voor, beladen met bacillen, tevens worden zeer veel kleurstofophoopingen, vooral in het bastgedeelte waargenomen, diffuus rood gekleurd, waarin nog een aantal zuurvaste korrels en een enkel zuurvast staafje zijn te herkennen. In kleur en vorm komen deze kleurstofophoopingen in het geheel niet overeen met de reeds meermalen beschreven pigmentkorrels in het merggedeelte.

In de lebmaag worden geen zuurvaste staafjes gezien, terwijl het histologisch beeld geen veranderingen van paratuberculeuzen aard vertoont.

Longen en bronchiale klieren negatief, lever en portale klieren negatief, milt en verschillende vleeschlymphklieren, uier en uierlymphklieren zijn negatief.

Geval 21.

Zwartbonte koe, 3y2 jaar oud.

Het dier verkeert in zeer goeden voedingstoestand, heeft heftige diarrhee en maakt verder een volkomen gezonden indruk, eet en herkauwt normaal.

Klinisch onderzoek: P. 67, A. 18, T. 38.2°.

Slijmvliezen zijn normaal, geen klierzwelling, geen oedeem in

Sluiten