Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

in de mucosa wordt hierdoor ingenomen. De muscularis mucosae is sterk verdikt en ook daar worden zeer veel cellen beladen met zuurvaste staafjes aangetroffen. Er bestaat een belangrijk oedeem van de submucosa, terwijl in het infiltraat, dat in de omgeving van de muscularis mucosae ligt, ook talrijke bacillen worden gevonden, zeker niet minder dan in de mucosa. Van verschillende klieren in de mucosa zijn de bekleedende epitheelcellen gedeeltelijk verdwenen, terwijl in het lumen epithelioide cellen en andere infiltraatcellen, benevens veel zuurvaste staafjes worden gezien. Ook wordt een enkele sterk uitgezette klier gevonden, waarvan de wand tot een zeer platte laag cellen is geworden, terwijl in het lumen een detritusmassa beladen met bacillen voorkomt.

In de mesenteriale lymphklieren worden ook verschillende hoopjes zuurvaste staafjes gevonden, doch overal krijgt men den indruk, dat zeer veel bacillen, zoowel in het bastgedeelte als meer naar de sinus van het merg, in korrels zijn uiteengevallen.

Bronchiale lymphklieren: in het bastgedeelte enkele tuberculeuse haardjes, tuberkels met een verkaasd centrum, waarin hier en daar lange zuurvaste staafjes worden gevonden.

Macroscopisch was aan deze klieren niets abnormaals te zien.

De longen vertoonen geen afwijkingen, lever en portaalklieren en milt negatief. In verschillende vleeschlymphklieren en uierlymphklieren worden bij kleuring volgens ZiehWNeelsen geen zuurvaste staafjes gevonden.

Geval 33.

Zwartbonte koe, drie jaar oud.

Het dier is vermagerd en heeft hevige diarrhee, eet en herkauwt normaal en maakt absoluut geen zieken indruk.

Klinisch onderzoek: P. 74, A. 23, T. 38.9°.

Slijmvliezen normaal, klieren niet gezwollen, geen oedeem in de keelgang. De faeces zijn waterdun, met slijm gemengd en stinkend.

Faecesonderzoek: enkele groote hoopjes plompe zuurvaste staafjes, temidden van een groot aantal streptococcen.

De ophthalmoreactie (tuberculine) is negatief.

Intradermale Johnine reactie.

Totale toename van de huiddikte ruim 10 m.M. Zoowel Johnine

Sluiten