Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

vaste bacillen gevonden. In de lever treft men ze in hoofdzaak aan in kleine infiltraathaardjes, in het periportale bindweefsel, dat overigens niet veranderd is. Te midden van een groepje lymphocyten en plasmacellen, vindt men enkele epithelioide cellen, waarin enkele (4-5_6) roode staafjes. Tevens ziet men in de intralobulaire capillairen, eveneens in cellen opgenomen (losgelaten stercellen?), zuurvaste bacillen.

De portale lymphklieren vertoonen hier en daar in de bast kleine groepjes epithelioide cellen, waarin vrij veel bacillen. In de randsinus komen er slechts enkele voor (opgenomen in vrijwel onveranderde reticulumcellen), in het merg geen enkele.

Longen en bronchiale lymphklieren vertoonen een floride tuberculose met veel verkazing en plaatselijk veel lange gekorrelde zuurvaste bacillen. Bovendien worden in het overigens normale longgedeelte enkele korte, zuurvaste staafjes en één cel in een alveolair septum met ± 7 korte zuurvaste staafjes gezien, (paratuberculose?)

In milt, in baarmoeder met vrucht, in uierlymphklieren en in verschillende vleeschlymphklieren worden geen bijzondere veranderingen en geen zuurvaste bacillen aangetoond.

Geval 42.

Zwartbonte koe, vijf jaar oud.

Het dier is volkomen gezond en heeft nooit diarrhee gehad, doch geeft als koe No. 9 bij het stalonderzoek een dubbele positieve intradermale Johnine reactie en wel op 25 en 27 Januari. Op 5 Februari heeft de koe gekalfd en sindsdien is de eetlust verdwenen en worden de faeces iets slapper dan gewoonlijk.

Faecesonderzoek van 5 tot en met 15 Februari geschiedt dagelijks zeer nauwkeurig van een groot aantal praeparaten, doch steeds

met negatief resultaat.

Op 16 Februari worden enkele karakteristieke hoopjes gevonden. De herhaalde intradermale tuberculine reactie is negatief.

Het rund wordt op 16 Februari geslacht.

Bij uitwendige beschouwing blijken slechts enkele meters dunne darm een verdikten wand te bezitten. De mesenteriale lymphklieren zijn matig gezwollen en vochtig op sneevlakte.

Bij openknippen van den darm wordt overal een waterdunnen

Sluiten