Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Nedden, e.a.). Ze zijn geen levende wezens, doch veel meer afbraaken reactieproducten van de kern (Sziley, Trapezontzewa, Cange, e.a.).

Williams e.a. verkondigden jaren geleden de meening, als zouden de celinsluitsels zijn, ontwikkelingsstadia van gonococcen, e.a. haemoglobinophyle organismen, een meening weerlegd door Heymann en Rohrschneider.

Ze zijn ontwikkelingsstadia van het virus zelve (Rötth, Botteri e.a.). „De insluitsels kunnen niet de verwekker zijn van het trachoom, want zij zijn ook bij andere conjunctivaal-aandoeningen gevonden." (Brana).

„Zwanzigjahrige systematische Untersuchungen auf P.H.K. haben Taborisky's Überzeugung befestigt, dasz es kein Trachom ohne Einschlüsse gibt" (Much).

Alle insluitsels zijn volgens Taborisky verwanten in een groep, gelijk de dysenteriebacillen, en onderling alleen verschillend in biologisch opzicht.

Anderzijds weer vestigen Gifford en Lazar er de aandacht op, dat de insluitsels bij trachoom identiek zouden zijn met de epitheliale insluitsels, ontstaande door alle mogelijke prikkels, als b.v. nicotine, crotonolie, etc.

Een ander verband werd door Horning en Miller naar voren gebracht, die n.1. in hun studies over kankercellen overeenkomstige celinsluitsels zagen optreden, door vorming van aparte chromatinelooze kerngedeelten tijdens het proces van kernverval.

Uit deze uiteenzetting blijkt, dat er dus in het geheel nog geen eenheid is in de opvattingen over de celinsluitsels van von Prowazeck en Halberstadter, noch over het feit of ze levend of levenloos zijn, noch over hun parasitaire natuur en over hun specificiteit voor het trachoom of de trachoomgroep.

LITERATUUR.

Heymann, Kolle-Wassermann. Handb. d. pathogenen Mikroorganismen.

3e Aufl. 1929. Bd. VIII.

Axenfeld. Die Atiologie des Trachoms 1914.

Botteri. Studiën über Trachom, Einschluszblennorrhoe und Frühjahr-

katarrh. Klin. Monatsbl. f. Aughk. 1912, Jan., Juni.

Lindner. Über die Schwierigkeiten der Trachomforschung. Zeitschr. f.

Aughk. Bd. 57, 1925.

Cange. Le trachome. Paris, 1934.

Brana. Über die Atiologie des Trachoms (Ungarisch). ref. Z.B1. f. d g O Bd. 21, S. 509.

Sluiten