Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

4e. Intoxicatie.

5e. Scrophulose, t.b.c.

6e. Glaucoom.

7e. Pokken en andere infectieziekten. Bij kinderen vond hij als oorzaak:

le. Blennorrhoe.

2e. Congenitale afwijkingen.

3e. Trachoom.

4e. Trauma.

5e. Infectieziekten, scrophulose.

Inderdaad, „über die Ursache der Blindheit liegt eine Reihe von Berichten aus verschiedenen Gegenden vor, die zeigen, dasz bezüglich der Zahl der Blinden überhaupt, wie auch bezüglich der Haufigkeit der verschiedenen Ursachen starke Differenzen bestehen" (Gasteiger).

In Letland is het aantal blinden 15 per 10 mille, in Finland weer ongeveer 6 a 8 per 10 mille (n.1. 2 a 3 duizend op 3,5 millioen zielen).

Het trachoom vonden we dus in het algemeen voor 33,1 % als oorzaak der blindheid en onder de Javanen in het Pemalangsche voor 42,4 % (n.1. 28 van 66 blinden). Ongeveer hetzelfde vond Steiner in het Soerabaiasche, n.1. 44,5 % (249 van 560 blinden).

Het trachoom blijkt dus in het algemeen te zijn één der belangrijkste blindheidsoorzaken in de onderzochte streken, en in het bijzonder op Java.

Zien we hoe het staat in andere landen:

Chang vond onder de Chineezen in China 14 %.

Ticho vond in Palestina 26,2 %.

Grönholm vermeldt voor Letland 32,3 %, voor Lithauen 5 %.

Melanowsky voor Polen 4 %.

Kurlov voor Rusland 14,7 %.

Von Grosz voor Hongarije 6,6 %, van blindheid aan trachoom.

Blindheid door trachoom is niet alleen afhankelijk van het kwaadaardige verloop der aandoening, doch ook van super- en meng-infecties, voorts van al of niet toepassen van eenige behandeling. In het algemeen blijkt wel, dat t.o.v. enkele Oostersche landen b.v. China, het trachoom in Indië zwaarder verloopt dan daar.

De conj. gonorrhoica is onder alle bevolkingsgroepen een oorzaak van blindheid.

Bij de Javanaen geeft ze 13,6 % van alle blindheid en is ongeveer 4 X minder gevaarlijk voor de Javanen als het trachoom.

Sluiten