Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

KANKER.

Waar de tuberkel zeldzaam is , komt de kanker menigvuldig voor, en waar gene menigvuldig voorkomt, is deze zeldzaam; eene wet, welke men bij hersentuberkels en hersenkanker bevestigd vindt. Het harde hersenvlies en het spinnewebsvlies worden door den tuberkel zeer zeldzaam , door den kanker zeer menigvuldig , het zachte vaatvlies daarentegen door den tuberkel zeer menigvuldig, door den kanker echter hoogst zeldzaam , misschien wel nimmer aangedaan. In de hersenen komt de tuberkel menigvuldiger dan de kanker voor.

De kanker van het harde hersenvlies komt voor ol

а.) in den vorm van kankerachtige infiltratie , of

б.) in den vorm van ronde gezwellen.

Bij de kankerachtige infiltratie is het weefsel van het harde hersenvlies in eene aanzienlijke uitgestrektheid verdikt, en de uitwendige vlakte van het hersenvlies met kankermassa bedekt , welke aan den eenen kant de schedelbeenderen aantast en vernietigt , aan den anderen kant in den zak van het spinnewebsvlies in den vorm van knobbelige uitpuilingen indringt.

De geïnfiltreerde kanker is of witte of zwarte fungus medullaris en gaat steeds van kanker in andere werktuigen vergezeld.

De kanker in ronde gezwellen kiemt op het vezelige weefsel van het harde hersenvlies en groeit naar binnen of naar builen, of in beide rigtingen tegelijkertijd. Dezelve is gewoonlijk een fungus medullaris van een

Sluiten