Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

klinisch genezen ulcera na novoprotine-behandeling, die hij ook microscopisch kon onderzoeken.

Zij betroffen twee patiënten, die voor geperforeerd ulcus duodeni, geopereerd waren, en waarbij de operatie bestaan had, enkel uit afsluiting van de perforatie-plek met LEMBERT-naad. In aansluiting aan de operatie werd novoprotine-therapie toegepast. Eén patiënt werd na tien injecties klachten-vrij en bleef het ook. De tweede kreeg na een kwart-jaar nog een tweede behandeling met 6 injecties. Ook hij bleef daarna klachten-vrij. In de ontlasting was geen bloed meer aantoonbaar, röntgenologisch werd geen ziektebeeld meer verkregen.

Beide patiënten hadden in aansluiting aan de operatie, omdat er door peritonitis een buikwand-absces ontstaan was, een groote litteekenbreuk gekregen.

De litteekenbreuk, die steeds grooter werd, en bij het werk hinderde, werd de reden tot operatie, bij de overigens klachten-vrije patiënten. Toestemming om naar het oude ulcus te „kijken" werd in beide gevallen verkregen, bij beiden werd het ulcus duodeni gereseceerd.

Het microscopisch onderzoek gaf hetzelfde beeld: een chronisch ulcus zonder noemenswaardige ontstekingsof genezingsprocessen.

Een ander geval betreft een patiënt, waar een ulcus duodeni gediagnostiseerd werd, dat met diëet en 8 novoprotine injecties gehandeld werd. Na 6 weken klachtenvrij ontslagen.

Na zes maanden, terwijl patiënt in den tusschentijd volledig zonder klachten geweest zou zijn, werd hij binnengebracht met geperforeerd ulcus duodeni.

Dan bericht hij over drie patiënten met ulcus duodeni, bij wie wegens vergroeiing met het ligamentum hepatoduodenale geen resectie gedaan kon worden. De diëetbehandeling gecombineerd met novoprotine, had slechts tot gedeeltelijk resultaat geleid. De operatie bestond bij

Sluiten