Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

HOOFDSTUK VII.

HET CENTRUM VOOR DE REGELING DER NORMALE SPIERTONUSVERHOUDING, VAN DE LABYRINTHOPRICHTREFLEXEN EN VAN DE LICHAAMSOPRICHTREFLEXEN OP HET LICHAAM.

In de hoofdstukken 2, 4 en 5 hebben we gezien:

1°. dat bij het konijn de normale spiertonusverhouding en de labyrinthoprichtreflexen nog aanwezig waren na een dwarse doorsnijding van het mesencephalon door het voorste gedeelte der corpora quadrigemina anteriora en door de hersenstelen voor de uittredingsplaatsen der nervi oculomotorii (zie afbeelding 26 lijn 1) en de licbaamsoprichtreflexen op het lichaam nog na een dwarssnede, welke ventraal iets meer oraal ging, namelijk door het corpus mammillare.

II0. dat noch een normale spiertonusverhouding, noch labyrinthoprichtreflexen, noch lichaamsoprichtreflexen meer aanwezig waren na dwarse doorsnijdingen in of caudaal van het niveau, dat gaat door de achterste helft der corpora quadrigemina anteriora en door de hersenstelen achter de oorsprongen der nervi oculomotorii (zie afbeelding 26 lijn II).

AFB. 26.

De centra voor deze mechanismen moeten dus caudaal van de eerste niveau's liggen en waarschijnlijk oraal van het laatste niveau, dus waarschijnlijk tusschen deze niveau's in. Zooals op bovenstaande afbeelding van een lengte doorsnede door de hersenen van een konijn te zien is, ligt juist tusschen deze niveau's de nucleus ruber.

Sluiten